Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Галерия А1 Изложби Карловци отбелязаха 24-ти май с великолепна изложба

Карловци отбелязаха 24-ти май с великолепна изложба

С прекрасна изложба-матине, галерия „А1“ отбеляза най-българския празник 24-и май.

Опера, балет, живопис и музика ще се сляха в едно в изложбата на Васил Опев, дизайнера, който близо тридесет години се грижи за тоалетите на великата оперна прима Гена Димитрова, както и на много други велики изпълнители от цял свят.

Стените на галерията бяха изпъстрени с едни от най-известните му проекти за костюми и сценография на прочути опери, като “Турандот”, “Аида”, “Княз Игор” ” Набуко” и др.

Уникалните проекти са рисувани през 70-те години на миналия век и представляват произведение на изкуството.

Във всички тях прозира невероятното внимание към всеки детайл и задълбоченото проучване и обмисляне на спецификите на костюмите от конкретния период.

 

Опев учи в Художествената академия в София, след което специализира „Дизайн на съвеменен и театрален костюм“ в Москва. Практикува в Болшой театър. Работи дълги години в областта на дизайна и печели множество международни награди, публикувал е над 30 статии и студии по въпросите на модата и историята на костюма. Има възможност да работи с елитни наши оперни певци и артисти, но най-силно е приятелството и сътрудничеството му с Гена Димитрова. Благодарение на тази връзка той се докосва до най-големите оперни сцени в Европа. След края на активната си дейност Васил Опев се завръща в родния Калофер, където продължава да рисува, прави изложби и участва активно в културния живот на града.

Специално за да поздравят Васил Опев, в Карлово бяха пристигнали и гости от Пловдив, както и художниците Станимир Видев и Митко Рашков.

Очаквайте скоро и специалното интервю, което Васил Опев дада за сайта europlovdiv.com, в което разказва за интересни моменти от рабатата си с оперната прима Гена Димитрова.