Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Галерия А1 Изложби 26.10.2008 Изкуството събра седем Димитровци в една галерия

26.10.2008 Изкуството събра седем Димитровци в една галерия
Автор: karlovobg.eu   

Седем Димитровци събраха на вчерашния празник десетки почитатели на изящното изкуство в Карлово. Собственикът на карловската частна частната галерия А1 Димитър Христов бе домакин на уникална изложба, в която бяха представени творбите на шестима творци  с името Димитър. Произведенията на Витков, Грозданов, Лалев, Киров, Рашков и Чолаков предадоха ново звучене на големия християнски празник. Вернисажът бе точно по обяд между 11 и 12 часа. По стените на залата с неповторим блясък сияеха платната на големите живописци, няколко непоказвани още пластики на Димитър Рашков обогатяваха още повече експозицията. Стихотворение на Димитър Чолаков, писано по повод приятелството на няколко художници с името Димитър бе размножено, а върху белите поле на всеки екземпляр по случай вчерашния празник авторът бе направил забележителни рисунки с туш.
Идеята за този празник, който творците дариха на Карлово била на проф. Димитър Чолаков. Известният художник, който е и преподавател в Шуменския университет бил в галерия А1 по повод изложба Веско Велев. Тогава със собственика Димитър Христов и колегата си Димитър Рашков умували на кого от известните Димитровци да направят изложба по случай наближаващия празник. След кратко обсъждане на имената решили да поканят и останалите. Седмината Димитровци ги свързва не само четката, но дългогодишно, изпитано във времето приятелство. Особено голям интерес предизвикаха платната на Димитър Грозданов. Известният изкуствовед, който в същото време е и художник, е човек с много високи критерии за изкуството и затова очакваме не само неговата поява, на творбите му, а и оценката му за събитието, коментира собственикът на галерията Димитър Христов. Изложбата бе замислена и обявена със специалното участие на Ди Киро, преди седмица неговата съпруга и муза Русалия предостави няколко картини. Маестрото го няма, но духът му е с нас, припомни в разговор Димитър Христов.
Да види изложбата и почете празника на именниците дойде и кметът на общината Найден Найденов.  По същото време  дойдоха още директорката на градската библиотека София Бановска, бившият директор на ВМЗ – Сопот Ангел Писков, племенницата на алпиниста Христо Проданов – Светлана Проданова със съпруга си и др. До вечерта върволицата не спираше. Освен с изкуство гостите бяха посрещани и с богата трапеза. Както му е редът на Димитровден върху масата сякаш се бе изсипал рогът на изобилието. Специални поздравления получи младата галеристка Станислава Троева, както за отличната и работа по подготовката на изложбата, така и за сладките изкушения, които бе приготвила сама.

Снимки