Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Рамки Новини РЕЦЕПТА ЗА РАМКИ - продължение

РЕЦЕПТА ЗА РАМКИ - продължение Печат Е-поща

 

Каширане

Каширането се прилага, когато се рамкира акварел, репродукция, документ или каквото и да било на хартия. Каширането представлява залепване на картината върху картон, което в нашата фирма се извършва със

специална преса за каширане. По този начин се гарантира, че изображенията ще бъдат идеално гладки и няма да се образуват вълни, както често се получава, ако хартията е много тънка, ако рамкираната картина се съхранява във влажно помещение или при акварелите, които поради самата техника на рисуване се нагърчват.

 

Защо се поставя паспарту

Паспартуто има естетическа функция. То създава допълнително пространство, в което е центрирано изображението и погледът се фокусира по-добре върху него. Паспартуто може да бъде от картон с подходящ цвят или от дърво за маслените картини. Дългогодишният ни опит показва, че с паспарту винаги е по-добре. Малко са случаите, когато паспартуто е излишно.

Обикновено или антирефлексно стъкло

Стъклото защитава изображението от прах, влага, пряка слънчева светлина, и други въздействия на околната среда. Антирефлексното стъкло подобрява видимостта от различни ъгли и при осветяване се избягват отблясъците, които се получават, ако е използвано обикновено стъкло. Качественото антирефлексно стъкло не променя цветовете на картината или гоблена. Обикновеното стъкло се предпочита при рамкирането на графики.

 

Рамкиране на папирус

Папирусът може да бъде рамкиран между две стъкла (вж. по-долу) или върху паспарту. Папирусът се залепя върху паспартуто (обикновено черно), така че да се виждат неравните му краища. По този начин се запазва автентичността му.

 

 

Когато рамката е твърде голяма

Ако картината е твърде голяма, препоръчваме ви да избягвате прекалено тънки рамки. Съществува опасност тънката рамка да не издържи тежестта или да се счупи стъклото. Ако все пак сте убедени, че тънка рамка ще е най-подходяща за вашата картина, тогава е необходимо двете срещуположни страни, горна и долна, да се укрепят с помощта на въже, което се фиксира в средата на двете страни на рамката. По този начин се избягва възможността стъклото да излезе от рамката. Окачването на рамки с твърде големи размери става с помощта на две закачалки от двете страни на рамката. Важно е да се има предвид и как ще бъде транспортирана такава голяма рамка.

 

Рамка с две стъкла

Това е много ефектен начин за рамкиране. Препоръчва се, когато картината /документ, писмо/ трябва да се вижда и от двете страни или когато искаме ръбовете на картината да са отделени от рамката, например при египетските папируси, мексикански кори или старинни документи с накъсани ръбове. Когато се прилага този вид рамкиране, трябва да се има предвид, че две стъкла са по-тежки от едно и рамката трябва да бъде достатъчно стабилна, за да издържи тежестта.

 

Залепване на пъзел

Пъзелът се поставя на картон, след което се покрива с друг картон. Така полученият „сандвич” много внимателно се обръща. Картонът от горната страна се намазва с лепило и отново се поставя върху задната страна на пъзела. След като изсъхне лепилото, вече няма опасност пъзелът да се разпадне.

 

Почистване на маслена картина

Реставрирането на маслени картини изисква професионални знания и техники. Но почистването на картини е реставраторска дейност, която всеки би могъл внимателно да извърши. Сигурно сте чували рецепти за чистене на маслени картини с мляко, суров картоф, лук и др. Забравете ги! Всеки от тези материали оставя нежелани следи върху картината.

Преди всичко минете с мека четка върху картината, за да отстраните праха. Огледайте картината внимателно. Ако картината е напукана или боите се отлепят, веднага преустановете: това е работа за реставратор. Ако повърхността е в добро състояние, можете да продължите със следните стъпки:

  • пригответе сапунена вода с помощта на сапун с ниско Ph;

  • потопете в разтвора памучно парче;

  • сипете на парцалчето 15 капки спирт или алкохол;

  • почистете с парчето малка част от картината;

  • с друга влажна, но чиста кърпа минете същата част от картината, за да се обере отделената мръсотия;

  • продължете да почиствате малко по малко картината;

  • накрая така почистената картина се минава с памучно парче навлажнено с терпентин.

Един съвет: в никакъв случай да не се намокря задната страна на масленото плътно, тъй като би могло да се деформира картината.

 

Снимка или картина, залепнала за стъклото

Възможно е картина или постер обикновено на гланцирана хартия да залепне за стъклото. Проблемът може да се реши, като се затопли стъклото - да се постави близо до източник на топлина /напр. радиатор/ или с помощта на сешоар. Би могло да се постъпи по следния начин. Поставяти стъклото на две трупчета или нещо подобно, така че постерът да виси под стъклото, и се загрява, докато картината се отлепи от стъклото.

Често се случва вече рамкирана фотография да залепне за стъклото. Проблемът се отстранява, като се потопи стъклото със залепналата снимка във вода. След като престои известно време, снимката сама се отлепя. Фотографията трябва да се изсуши и да се внимава да не се надраска, докато не изсъхне напълно. За да се предотврати такъв проблем, фотографията се рамкира с паспарту, което отделя снимката от стъклото.