Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Галерия А1 Новини 16.11.2009 Миряна Савова: Пътят, който продължава

16.11.2009 Миряна Савова: Пътят, който продължава

Миряна Савова е родена на 19 април 1957 г. в София. През 1981 г. завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” – специалност „Живопис”. До 1988 г. освен живопис работи и в областта на илюстрацията и рисунката. Издадени са 7 книги с нейни илюстрации. Член е на Съюза на българските художници. Участва в над 50 колективни и 15 самостоятелни изложби, както и в 18 международни пленери. Много от нейните картини са собственост на частни колекционери в България, Франция, Италия, Гърция, Израел и др. Живее и работи в София.

Поводът за тази изложба е нейното пътуване през 2008 г. по известния повече от 10 века поклоннически маршрут „Камино де Сантяго”. Тя приема предизвикателството да измине пеша 810-те километра по така наречения „Път под звездите”, който започва от френския град Сен-Жан-Пие дьо Пор и свършва до Сантяго де Компостела, крайната цел на тръгналите по пътя Камино. Там се намира прочутата Катедрала, където се твърди, че са положени мощите на Свети Яков. Камино е наситен с духовната енергия на земята и слънцето, на други галактики и звездни системи и част от тази енергия художничката пренася в своите картини. Камино е посещаван от милиони хора от цял свят, привлечени от богатата и внушителна история, многобройните културни паметници и разнообразната и красива природа.

     „Като личност това пътуване силно ме впечатли. Като художник ме вдъхнови да направя тази изложба. Сега, една година след това, знам, че пътят не е само онези 800 километра. Той продължава и днес, с всичко, което се случва.